DİLEK YARIMADASI MİLLİ PARKI'NDA KIYI TEMİZLİĞİ

Kuşadası Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın, ziyaretçi girişine kapalı olan biyolojik çeşitlilik alanında kıyı temizliği yapıldı.

Kuşadası Belediyesi, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürlüğü ve EKODOSD işbirliğiyle düzenlenen kıyı temizliğine EKODOSD ile Güzelçamlı Kültür ve Turizm Derneği üyelerinin yanı sıra Kuşadası Korumar Hotel ve gönüllüler katıldı. Sazlı ve Çam Limanı koylarında gerçekleşen temizlikte kıyıda biriken ve doğada binlerce yıl yok olmayan atıklar toplandı. Toplanan atıkların önemli bir kısmının gırgır-trol gibi büyük balıkçı tekneleri ile gezinti teknelerinden atılan ve Samos’tan rüzgarla gelen çöplerin oluşturduğu gözlenirken deniz dibinde de hayalet ağlara rastlandı. Özellikle deniz dibinde bulunan hayalet ağların deniz ekosistemine büyük zararlar verdiği belirtildi. Temizlik sırasında kayalara takılan ağlar ve halatlar tek tek toplandı.

Kıyı temizliğinin ardından Mavi Bayraklı İçmeler Koyu’nda temizlik aktivitesine katılan kurum, kuruluş ve gönüllülere Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu ve Kuşadası Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü İrem Şahin tarafından “Çevre Dostu” belgeleri verildi. Törende konuşan Başkan Kayalı, duyarlılık göstererek kıyı temizliğine katılan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederek şöyle konuştu: "Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, yalnızca Kuşadası için değil tüm Türkiye için önemli bir zenginliktir. Avrupa Konseyi tarafından 'Flora Biyogenetik Rezerv Alanı' olarak kabul edilen Milli Park'ın geleceği bu tip etkinliklerle farkındalık oluşturulmasına ve çevre bilincinin sürekli hale getirilmesine bağlıdır. Milli Park'a sadece yaz aylarında denize girilen ve piknik yapılan bir yer olarak bakılmamalı, yılın 12 ayı koruma-kullanma dengesi gözetilerek turizm etkinliklerinin yapılabileceği bir doğa müzesi gibi değerlendirilmelidir. Tüm kurum, kuruluş ve kişilerin Milli Park'a sahip çıkarak, olası tehditlere karşı gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir."

ÖZGEÇMİŞİ