İBRAMAKİ’DE 14 KASIM DİYABET GÜNÜ PANELİ

14 Kasım Diyabet Günü nedeniyle Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi’nde Endokrinoloji Uzmanı Dr. Banu Şarer Yürekli ve Kuşadası Belediyesi Diyetisyeni Aysen Arıcan Öz’ün konuşmacı olarak katıldığı bir panel düzenlendi. Kuşadası Belediyesi tarafından Kuşadası Rotary Kulübü ve Kuşadası Diyabet Derneği’nin katkılarıyla gerçekleşen panelde diyabet hastalarının alınacak belirli önlemlerle sağlıklı bir yaşam sürmesinin mümkün olduğuna dikkat çekildi.

Kuşadası Kaymakamı Saadettin Yücel ve Belediye Meclis Üyesi Fevziye Tekeroğlu’nun da dinleyici olarak katıldığı panelde konuşan Dr. Yürekli, diyabet tanısını koymanın çok kolay olduğunu, önemli olanın tanı konulduktan sonraki süreç olduğunu ifade etti. Ömür boyu süren bu hastalığın tedavi edilemediğini, doktorların yapabildiğinin sadece kan şekerini kontrol altında tutmak ve hastalığın yaratabileceği olası sorunların önüne geçmek olduğunu belirten Yürekli, böbrek yetmezliği ve benzeri problemlerin en önemli sebeplerinden birisinin diyabet olduğunu dile getirdi. Doğuştan gelen Tip 1 ve çevresel koşullardan kaynaklanan Tip 2 olarak ayrılan diyabet hastalığının yüzde seksenlik bir kısmının Tip 2 olduğunu ifade eden Yürekli, diyabetin tedavi edilemese de önlenebilir bir hastalık olduğunu, bunun için risk grubunda olan kişilerin düzenli doktor kontrolü yaptırması gerektiğini söyledi. Organ ve benzeri dokularda hasar oluşumunu engellemenin yolunun kan şekeri, tansiyon ve kan yağlarının çok iyi bir şekilde kontrol altında tutulması gerektiğini ifade eden Yürekli, Kuşadası’na bir diyabet hastanesini kurulmasını istediklerini belirterek desteklerinden ötürü Kuşadası Belediyesi’ne teşekkür etti.

Dr. Banu Şarer Yürekli’nin ardından konuşan Kuşadası Belediyesi Diyetisyeni Aysen Arıcan Öz, Diyabet ve Beslenme konulu bir sunum yaptı. Diyabet hastalarının da sağlıklı bireylerle aynı yaşam kalitesini sürdürebilmesinin mümkün olduğunu belirten Öz, dengeli ve ölçülü beslenmenin diyabetin doğuracağı sonuçların önüne geçebileceğini ifade etti.

diabet günü İbramaki Sanat Galerisi şeker hastalığı Söyleşi