TÜLLÜŞAH VADİSİ’NE “TÜR KORUMA EYLEM PLANI” GEZİSİ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de nesli tehlike altında olan türlerin korunması amacıyla hazırlanan Tür Koruma Eylem Planı kapsamına alınan Kuşadası Tüllüşahı’nın en önemli yaşam alanı olan Yaylaköy Tülüşah Vadisi’ne inceleme gezisi düzenlendi.

Geziye Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe Şerifoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Aydın Şube Müdürü Özcan Mersin, DKMP Mühendisi İstemihan Kahreman, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yelda Emek, Yaylaköy Muhtarı Cafer Çiftçi, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ile öğrenciler ve Yaylaköy halkı katıldı.

Kuşadası Belediyesi tarafından Tüllüşah bitkisinin korunması amacıyla Yaylaköy’de Deneme Parseli olarak etrafı çitle çevrili 1 dönümlük arazi ile başlayan gezide EKODOSD’un doğa ve çevre koruma çalışmalarıyla ilgili olarak protokol yaptığı Makbule Hasan Uçar Anadolu Lisesi öğrencilerinden Yaren Güleçkal ve Mehtap Karagöz hazırladıkları “Kuşadası Tülüşahını Koruyalım” başlıklı TÜBİTAK Projesi’nin sunumunu yaptılar. Kuşadası Belediyesi ve EKODOSD işbirliğinde düzenlenen Tüllüşah konulu resim yarışmasında birinci olan Yaylaköy İlkokulu 1. sınıf öğrencisi Melina Yıkılmaz ise resmini anlattı.

Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, “Bölgemiz için çok önemli olan bu bitkinin korunması için çok güzel bir işbirliği oluştu. Devletin kurumları, Kuşadası Belediyesi, ADÜ Biyoloji Bölümü, Yaylaköy Muhtarlığı, öğrenciler, EKODOSD ve Yaylaköy halkı bir araya gelerek bu nadir bitkinin korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması için çaba gösteriyorlar. Küçük öğrencilerin çizdikleri resimler ve hazırladıkları projelerle Tüllüşah’ın korunmasına katkı sunmaları mutluluk verici’ dedi.

Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Kuşadası’nın en önemli endemik bitkilerinden olan Tüllüşahın korunması ve tanıtılması amacıyla Kuşadası Belediyesi olarak her türlü çabayı gösterdiklerini belirterek “Tüllüşah’ın yaşam alanlarından olan Yaylaköy’deki bir dönümlük arazinin etrafını çitlerle çevirerek bitkiyi koruma altına aldık. Tüllüşah’ın korunması ve zarar görmemesi için bilinç oluşturmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Koruma çalışmalarının yanında tanıtım çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Kuşadası Kadın Kooperatifi tarafından üzerinde Tüllüşah görsellerinin bulunduğu ürünler üretilmesini sağladık. Ayrıca Kuşadası Belediyesi olarak PTT Bölge Müdürlüğüyle yaptığımız protokolle Tüllüşah temalı pullar bastırdık. Koruma ve tanıtım çalışmalarımız önümüzdeki süreçte farklı projelerle devam edecek” dedi.

DKMP ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜLLÜŞAH VADİSİ TÜR KORUMA VE EYLEM PLANI GEZİSİ